Share

Concert student loan calculator Ça Ira - World Forum Theater

Den Haag 2008

Opera Ça Ira maakt indruk.

Het waren de kinderen van kinderkoor De Kickers uit Waterland die de cheque mochten uitreiken: achtduizend euro, bestemd voor War Child. Dit is het bedrag dat de uitvoering van de Opera Ça Ira van Roger Waters (ex Pink Floyd), heeft opgebracht. Een pluim op de hoed vn de vele mensen die dit bijzondere muziekproject op 5 mei 2008 tot een indrukwekkend einde brachten in het Haagse World Forum.

worldforumdenhaag

Een project met een Noord Hollands tintje. Het zaadje werd in Sint-Pancras geplant door Joke Tuinema, die zo onder de indruk was van Roger Waters' muziekstuk dat ze het moest uitvoeren. Ze bewoog hemel en aarde om de partituur in handen te krijgen, wat lukte via het TV-programma van Paul de Leeuw. Maar het werd niet de uitvoering in de plaatselijke sporthal die Tuinema aanvankelijk voor ogen stond. Ça Ira groeide uit tot een project van nationale allure met professionele musici als Rob Vermeulen, bariton Ernst Daniël Smid, tenor André Post en sopraan Karin ten Cate.

caira6_56

Helaas straalde dat die maandag niet af op de bezetting van de zaal, die nog niet half gevuld was. De organisatoren hadden qua publiciteit al hun kaarten gezet op Mooi Weer de Leeuw. Toen Paul de Leeuw bedankte, was het te laat voor andere publiciteitsacties. Erg jammer, omdat de makers alleen al voor hun inzet een volle zaal verdienden. De aanblik van het volgepakte podium maakte indruk. Het Tilburgs Begeleidingsorkest, het Nederlands Concertkoor, de Kickers. En niet te vergeten de 13-jarige Zaanse Melissa Venema, die op haar trompet de openingsnoten speelde. Zo'n 150 mensen totaal, allemaal amateurs, maar wat wil dat zeggen? Ze zetten een formidabel concert neer. En waar het mindere punten betrof, vielen die niet de musici aan te rekenen. World Forum is geen wonder van akoestiek, en zeker voor wie verder naar achteren zat, leek het geluid boven het podium te blijven hangen.

caira6_62

En plaza hotel new york van het werk van Roger Waters - hij was maandag de grote afwezige - moet je houden, natuurlijk. Ça Ira is een lang stuk met mooie passages, maar lijdt toch onder een gebrek aan variatie en muzikaal houvast. Moeilijke muziek is het niet, en in veel opzichten staat Waters' handtekening er duidelijk op. De orkestrale uitbarstingen en uithalen van de tenor kennen we van The Wall. De geluidsfragmenten op band die er maandag perfect doorheen werden geweven, verraden evenzeer de hand van de Brit. net als de kinderstemmen en spreekkoren.

Toch search engine optimization maakt hij het de luisteraar niet makkelijk met lang uitgesponnen actes waarin het ontbreekt aan personages met wie de luisteraar zich kan identificeren.

Ça Ira dat speelt tijdens de Franse Revolutie, is meer een pamflet over het recht op een menswaardig bestaan, over vrijheid en gelijkheid. Een idealistisch statement uit de pen van het Franse echtpaar Etienne en Nadine Roda-Gil. Jammer daarom dat de tekst in het programmaboekje in het donker niet te lezen was. Ça Ira is één en al boodschap, maar wie het verhaal niet kende taste in het duister.

caira6_55

Hoe je de opera beoordeelt, lijkt erg af te hangen van hoe je aankijkt tegen het fenomeen Roger Waters, ooit het genie achter Pink Floyd. Moppert de een in de pauze dat we toch geen tweede Misérables nodig hebben, een paar meter verder tref je twee Brazilianen die vol bewondering zijn. Ezira Miotto en Carlos Alberto A. Perly zijn naar Europa gereisd voor de concerten die Waters hier gaat doen en pikken Ça Ira mee. Elzira heeft alle uitvoeringen al gezien, in Polen, Rome en twee weken terug nog in Brazilië. Elke uitvoering is weer een fenomeen op zich, vindt ze. De Braziliaanse wil niet vergelijken, maar Brazilië was een versie met spel, een echte opera, en daarmee spectaculairder. En daar kwam Roger Waters wél, straalt Elzira.

In Den Haag is Ça Ira een concertante uitvoering, alleen zang, geen spel. Maar er is veel werk gemaakt van de aankleding. De verschillende actes worden op groot scherm aangekondigd met prachtig inventieve animaties; de letters van de titels tuimelen over elkaar heen voor ze de juiste woorden vormen. Belichting van het koor versterkt de stemming van 'volk': woedend rood, of ingetogen paars. De solisten staan voor lessenaars die ieder symbolische waarde hebben.

Voor search engine optimization companies de voeten van Ernst Daniël Smid, die als verteller de belangrijkste rol heeft, ligt een stapel stenen (van de Bastille). Naast Karin ten Cate onder andere in het personage Marianne symbool van de revolutie, wappert een gehavende Franse vlag.

caira6_57

De sopraan was sterk in de vele hoge noten, maar leek zoekende tijdens de meer ingetogen passages. André Post weerde zich prima in zijn veelal crescendo partijen, wat ook gold voor Smid, die grote delen van de opera vocaal droeg. Toch bleek Ça Ira geen stuk voor inpiduele uitblinkers, maar was 't totaal dat indruk maakte. En dat allemaal als gevolg van ongebreidelde liefde voor een muziekstuk.

Jammer york hotels dat Joke Tuinema tot slot niet het podium op werd getrokken. Ze was er vast te bescheiden voor.

Bron: Noord Hollands Dagblad


Voor professional seo services meer informatie over Ça Ira dient u zeker ook deÇa Ira pagina'sop deze website te bekijken. Klik daarvoorhier.

ca_ira_banner

10 seo company mei 2008

1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg