Share

DVD Dark Side of the Moon

Pink Floyd - Dark Side of the Moon dsotm1

Genre:

Muziek- Documentaire

Regio:

2

Uitgavejaar:

2003

Regisseur:

Matthew Longfellow

Uitgever:

EMI Music

Speelduur:

49 minuten

Leeftijd:

Alle leeftijden

Verpakking:

Keep Case

Acteurs:

David Gilmour
Roger Waters
Richard Wright
Nick Mason

Beeldformaat:

1.78:1 anamorf

Geluidssporen:

Dolby Digital 2.0 - Engels

Ondertiteling:

Nederlands
Duits
Frans
Spaans
En vele andere

Extra's:

Brain Damage (6 min)
Money (6 min)
Us And Them (5 min)
Waters World View (3 min)
Breathe (2 min)
Time (4 min)
Waters On Rock and Roll (2 min)
Chris Thomas (2 min)
Gilmours Guitars-Breathe (2 min)
Gilmours Guitars-The Great Gig In The Sky (1 min)
Gilmours Guitars-Us And Them (1 min)
Gerry Has The Last Word (19 sec)

Samenvatting

De legendarische band Pink Floyd bracht in 1973 het fenomenale en tijdloze meesterwerk The Dark Side Of The Moon uit. Ook nu nog is de sfeervolle en in de basis eenvoudige, maar voor die tijd vooruitstrevende, rockmuziek enorm populair onder een groot publiek. Niet alleen fans van Pink Floyd weten de muziek die op dit album is te beluisteren te waarderen. Dit blijkt uit het feit dat sinds de release van dit muziekmonument met de aansprekende cover, met daarop de lichtval door een prisma afgebeeld, bijna 14 jaar lang onafgebroken in de Billboard 200 genoteerd heeft gestaan. Iets wat tot op heden nog geen enkele band heeft kunnen presteren. The Dark Side Of The Moon zorgde ervoor dat Pink Floyd plotsklaps veranderde van een "art house" band tot een wereldwijd fenomeen dat vanaf dat moment grote stadionconcerten zou gaan geven.

dsotm3

Roger Waters

De hier besproken DVD omvat een documentaire waarin de afzonderlijke bandleden van Pink Floyd en andere direct betrokkenen, 30 jaar na dato, terugblikken op de periode toen zij dit succesvolle muziekalbum maakten. De vier bandleden: Roger Waters, David Gilmour, Richard Wright en Nick Mason geven elk hun commentaar in exclusieve interviews, die worden afgewisseld met concertfoto's en stukjes beeldmateriaal uit de concertfilm Pink Floyd - Live at Pompeï - The Director's Cut. Daarnaast zijn gerelateerde videofragmenten van beeldmateriaal in de documentaire gemonteerd die tijdens de stadionconcerten op het fameuze ronde projectiescherm werden geprojecteerd. Uniek zijn de demo-opnames van enkele songs die Roger Waters nog steeds in zijn bezit heeft.

dsotm4

David Gilmour

Aan de hand van onderstaande chapter index wordt een complete "Making of..." getoond waarin Waters, Gilmour en Wright (gedeeltes van) nummers van het album spelen en zien we Alan Parsons, de originele sound engineer, aan het werk met de multi track tapes waardoor een vrij compleet beeld wordt gegeven over het tot stand komen van één van de meest innovatieve muziekproducties die ooit is gemaakt.

 1. Introduction
 2. Set The Controls for The Heart Of The Sun
 3. Echoes
 4. Breathe
 5. On internet marketing services The Run
 6. Time
 7. The Great Gig In The Sky
 8. Money
 9. Us And Them
 10. Brain Damage
 11. Eclipse

De eerste zin van Roger Waters, die alle songteksten voor het album schreef, karakteriseert het album in optima forma: "The Dark Side Of The Moon was een uiting van een politieke filosofische, humanitaire empathie die geuit moest worden". En dat is precies waar de songs over gaan. De melodieuze muziek en de teksten nemen je mee op een ongekende dromenrit waarin je je laat verplaatsen in de belevingswereld van anderen. Ook de huidige generatie is in staat deze muziek te begrijpen en gelijktijdig te waarderen.
Voor de liefhebbers van Pink Floyd en voor degene die The Dark Side Of The Moon kennen is deze documentaire een machtig mooie aanwinst want je krijgt informatie en uniek beeld- en geluidsmateriaal voorgeschoteld die je nog nooit eerder hebt gezien of gehoord.

dsotm5

Rick Wright

Beeldkwaliteit

Het book hotels beeld van deze documentaire is gefilmd met HD Video camera's en is anamorf vastgelegd in de verhouding 1.78:1. Voor een documentaire is het beeld uitzonderlijk goed. De beelden van de interviews zijn haarscherp, gedetailleerd en worden natuurgetrouw weergegeven. Het beeldmateriaal van de periode rondom 1973 is logischerwijze minder van kwaliteit waarbij opgemerkt dient te worden dat dit niet aan de transfer ligt. Buiten de oude fragmenten bevat het beeld geen vuil of beschadigingen. Soms is een lichte aliasing te zien, maar dat is dan ook het enige puntje van kritiek. Ondanks dat gebruik is gemaakt van een disc van het DVD-5 type zijn storende compressiefouten niet aanwezig. De optionele Nederlandse ondertiteling is op een enkele keer na goed vertaald (David Gilmour wordt een keer David Gilmoure genoemd) en staat goed laag onder in het beeld.

dsotm6

Nick Mason

Geluidskwaliteit

Het geluid is vastgelegd middels een Dolby Digital 2.0 Stereo track. De bitrate bedraagt 224 kb/s. En ook hier is voor een documentaire sprake van een prima geluid. Dialogen zijn, ook zonder Pro Logic decoder ingesteld, netjes in het midden gepositioneerd. De muziekpassages worden in een breed en duidelijk gedefinieerd stereobeeld weergegeven. De klank van de muziek is prima; alle frequenties van hoog tot laag zijn prima vertegenwoordigd en klinken zuiver.

NB
Wellicht het vermelden waard is dat The Dark Side Of The Moon door James Guthrie is geremasterd naar een 5.1 meerkanaals mix. Deze mix, die alleen op een (hybride) SACD verkrijgbaar is, is voor de fan van Pink Floyd het summum van muzikaal interest calculator loan luistergenot.

dsotm7

Extra's

De DVD wordt geleverd in een fraaie slipcase met daarin de keep case. Op de meegeleverde inlay is de chapter index en een aantal karakteristieke foto's afgedrukt. Als aanvulling op de documentaire zijn een aantal extra's vastgelegd. Wat mij betreft hadden deze net zo goed in de documentaire gemonteerd kunnen worden. Al deze extra's hebben te maken het album
Alle extra's zijn qua beeldkwaliteit uitstekend en worden getoond in 1.78:1 (anamorf). Het geluid is in Dolby Digital 2.0 (224 kb/s) formaat. De gesproken tekst is keurig voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Brain unsecured loans with bad credit Damage (6:02 min)
Roger Waters gaat hier dieper in op een fragment uit het nummer Brain Damage. Hij zingt het nummer en begeleidt zichzelf op akoestische gitaar.

Money (6:17 min)
Roger Waters en Alan Parsons vertellen in deze extra hoe de loop van het kassageluid tot stand werd gebracht. Je hoort hier dat Pink Floyd de eerste band was die met een loop speelde (red. een loop is een aan elkaar geplakte tape, die voortdurend ronddraait). David Gilmour heeft plaatsgenomen achter de mengtafel en vertelt over het mixen van de gitaren. Alan Parsons doet hetzelfde maar dan met de verschillende stemmen. Roger Waters speelt zijn baspartij. Een prachtige extra waar elke Pink Floyd fan op geilt!

Us And Them (5:11 min)
Richard Wright geeft toelichting op het spelen van de akkoorden in het fantastische Us And Them en geeft vervolgens een prachtig gespeelde solo weg.

Water's World View (3:28 min)
Roger Waters geeft zijn visie op de wereld en hoe hij zelf in die wereld zijn plaats heeft gevonden maar dat sinds er 30 jaar zijn verstreken er feitelijk niets is veranderd in de wereld.

Breathe (2:07 min)
David Gilmour speelt akoestisch het nummer Breathe.

Time (4:05 min)
Roger Waters vertelt iets over het nummer Time waar vervolgens een fragment van wordt gespeeld met een video waarop de vliegende klokken zijn te zien. Vervolgens hoor je een demo-opname van Roger Waters.

Water's On Rock 'n Roll (1:35 min)
Roger Waters geeft zijn mening over de drijfveren wat iemand beweegt om Rock 'n Roll muziek te maken.

Chris Thomas (2:23 min)
Alan Parsons en de leden van de band vertellen waarom producer Chris Thomas voor het afmixen van de nummers bij de professional seo services productie werd betrokken.

Gilmour's Guitars-Breathe (1:57 min)
David Gilmour speelt een fragment van het nummer Breathe op elektrische gitaar. Tevens zie je hem een stukje op Pedal Steel gitaar spelen.

Gilmour's Guitars-The Great Gig In The Sky (1:00 min)
David Gilmour speelt york hotels een fragment van The Great Gig In The Sky op Pedal Steel gitaar.

Gilmour's Guitars-Us And Them (1:28 min)
David Gilmour speelt een fragment van het nummer Us And Them op elektrische gitaar.

Gerry Has The Last Word (0:19 min)
Hier hoor je de voice over die op het album de tekst zegt: "Er search engine optimization is geen donkere kant van de maan. Het is gewoon allemaal donker. Hij lijkt alleen licht vanwege de zon".

dsotm8

Conclusie

Deze DVD release van de documentaire The Dark Side Of The Moon verhaalt over één van de belangrijkste en grootste mijlpalen van de Rock geschiedenis en geeft door de interviews met de bandleden en andere betrokkenen een behoorlijk inzicht hoe het album tot stand is gekomen. Het beeld en geluid zijn prima vastgelegd. De extra's kunnen beschouwd worden als een verlengstuk op de documentaire waarmee deze DVD in zijn geheel verplichte kost is voor de echte Pink Floyd fan.

dsotm9

De DVD Cover

Bron: seo company DVD.nl Paul Ranft -->www.dvd.nl

1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg