Share

DVD Pulse

Pink Floyd - Pulse pulse1
  DVD uitgave 2006

Genre:

Muziek

Regio:

2

Uitgavejaar:

7 juli 2006 (in Nederland en België)

Regisseur:

David Mallet

Uitgever:

EMI Music

Speelduur:

Ruim 4 uur / 145 minuten (concert)

Leeftijd:

1995

Verpakking:

Digi Pack

Acteurs:

Pink Floyd:

David Gilmour - guitars, vocals
Richard Wright - keyboards, vocals
Nick Mason - drums

De rest van de band:
Sam Brown - backing vocals
Jon Carin - keyboards
Claudia Fontaine - backing vocals
Durga McBroom - backing vocals
Dick Parry - saxophones
Guy Pratt - bass guitars
Tim Renwick - guitars
Gary Wallis - percussion

Beeldformaat:

1.33:1

Geluidssporen:

Dolby instant unsecured loans Digital 5.1 Engels (640 Kbps) , Dolby Digital 5.1 Engels (448 Kbps), Dolby Digital 2.0 Engels (448 Kbps)

Ondertiteling:

Geen

Extra's:

Photo Gallery
Bootlegging the Bootleggers
Screen Films
Videos
Coverart
Tour Stuff
Say Goodbye To Life As We Know It
Wish You Were Here with Billy Corgan

Zie voor meer extra's onderaan deze pagina.

Samenvatting

De meest besproken DVD release van de afgelopen jaren is wel Pink Floyd’s concertvideo P.U.L.S.E geweest. Talrijke malen om niet geheel duidelijk redenen uitgesteld, waarbij vertwijfeld werd afgevraagd of de DVD ooit nog gereleased zou worden. Maar aan het lange wachten is een einde gekomen, P.U.L.S.E is eindelijk op DVD verschenen.

Van maart tot en met oktober 1994 maakte Pink Floyd een wereldtournee onder de naam The Division Bell Tour. Dit onder andere ter promotie van hun nieuwe album The Division Bell. Als afsluiting van deze tournee speelde Pink Floyd veertien uitverkochte concerten in het Londense Earls Court. Naast dat natuurlijk nummers van het toentertijd nieuw album The Division Bell werden gespeeld, werden ook nummers gespeeld van de andere eerder verschenen albums van Pink Floyd zoals A Momentary Lapse of Reason, The Wall, Wish You Were Here en Meddle. Bijzonderheid van dit concert was de integrale uitvoering van The Dark Side Of The Moon, het meest succesvolle album dat Pink Floyd ooit heeft gemaakt. De muzikanten van Pink Floyd gaan bijna verloren op het indrukwekkende grote podium. De gespeelde nummers worden visueel ondersteund door videobeelden die op een groot cirkelvormig scherm worden getoond en met een minstens zo indrukwekkende lichtshow. Het concert dat Pink Floyd op 20 oktober 1994 in Earls Court gaf, is door regisseur David Mallet op video vastgelegd. Het concert bestaat uit twee delen, elke ruim 70 minuten lang. Beide delen staan apart op een DVD. De tracklisting van de gespeelde nummers is als volgt:

DVD-1 (73 min)

 1. Shine On You Crazy Diamond (concert version)
 2. Learning To Fly
 3. High Hopes
 4. Take It Back
 5. Coming Back To Life
 6. Sorrow
 7. Keep Talking
 8. Another Brick In The Wall (part 2)
 9. On book hotels Of These Days

DVD-2 (72 min)

The Dark Side Of The Moon

 1. Speak To Me
 2. Breathe In The Air
 3. On The Run
 4. Time
 5. The york hotels Great Gig In The Sky
 6. Money
 7. Us And Them
 8. Any Colour You Like
 9. Brain Damage
 10. Eclipse

Toegiften

 1. Wish You Were Here
 2. Comfortably Numb
 3. Run Like Hell

pulse3

Pink Floyd is één van de meest toonaangevende Britse popgroepen. Opgericht in 1964 bestond Pink Floyd uit Syd Barret, Roger Waters, Nick Mason en Richard Wright. De eerste jaren bepaalde Syd Barret grotendeels de toon van de band, wat veelal aangeduid werd met ‘psychedelische rock’. Als gevolg van toenemende psychische problemen, werd Syd Barret in 1968 uit de groep gezet en werd zijn plaats ingenomen door David Gilmour. Syd Barret overleed 7 juli 2006. De groep had in de jaren 70 grote successen met albums als The Dark Side Of The Moon (1973), Wish You Were Here (1975) en Animals (1977). Gedurende de jaren werd de muziek van Pink Floyd meer en meer beïnvloed en bepaald door Roger Waters. Albums als The Wall (1979) en The Final Cut (1983) zijn hiervan sprekende voorbeelden. Dit leidde tot spanningen in de groep, waarbij Richard Wright als eerste vertrok. Na The Final Cut kwam wat Roger Waters betreft een einde aan Pink Floyd. Maar David Gilmour wou de groep samen met Nick Mason en Richard Wright voorzetten. Over de naam Pink Floyd werd nog wat juridisch gestecheld, maar uiteindelijk verscheen in 1987 het eerste album van Pink Floyd zonder Roger Waters. Dit album, genaamd A Momentary Lapse of Reason, is grotendeels een ‘David Gilmour album’. Dit album en de eraan gekoppelde wereldtournee A Delicate Sound Of Thunder was bijzonder succesvol. Zeven jaar later kwam het volgende en tot nu toe laatste studioalbum genaamd The Division Bell. Ook hieraan werd een wereldtournee gekoppeld, wat leidde tot de CD en videorelease van P.U.L.S.E. En wederom waren album en tournee een groot succes. Tijdens dit tournee bestond Pink Floyd uit:

 • David Gilmour (zang, gitaar)
 • Nick Mason (drums)
 • Richard Wright (keyboard, zang)

Met ondersteuning van:

 • Jon Carin (keyboards)
 • Guy Pratt (basgitaar)
 • Tim Renwick (gitaar)
 • Dick Parry (saxofoon)
 • Sam Brown, Claudia Fontaine, Durga McBroom (achtergrondzang)

In 1995 verscheen een compilatie van de concerten op de live CD P.U.L.S.E. De verpakking van het CD album was bij release bijzonder vormgegeven, waarbij de rode knipperende LED op de rug van de box het meest opvallende detail was. Zoals gezegd, eindelijk is ook de concertvideo van regisseur David Mallet op DVD verschenen. Voor deze release zijn de videobeelden opgepoetst, zijn de beelden opnieuw ge-edit en is het geluid opnieuw gemixt in surround geluid. Is het lange wachten beloond met een bijzondere release? Lees hieronder gauw verder.

Beeldkwaliteit

Het concert is een videoregistratie, vastgelegd in een beeldverhouding van 1.33:1 (4x3). Voor deze DVD release is het beeld opgeknapt, waarbij het originele 1.33:1 beeldformaat behouden is gebleven. Regisseur David Mallet heeft het concert met rustige beeldwisseling sfeervol vastgelegd. Daarbij aandacht gevend aan de immense lichtshow en de geprojecteerde videobeelden van Storm Thorgerson. Het beeld ziet er zeer goed uit, waarbij de kleurige lichtshow sfeervol wordt weergegeven. De kleuren zien er prima uit met uitstekende verzadiging en evenzo uitstekend contrast. Scherpte en detaillering zijn beide wat minder, maar nog steeds goed. Met name bij de grote overzichtsshots valt de mindere scherpte en beperkingen in de detaillering op. De beperkingen liggen hier voornamelijk in het originele beeldmateriaal. Het beeld is nagenoeg vrij van ongerechtigheden. Aliasing valt af en toe op, evenals kleine compressiefoutjes, met name bij de blauwe achtergrondverlichting. Als geheel ziet het beeld er fraai uit en doet het recht aan de sfeervolle registratie van regisseur David Mallet. Het concert is zodanig in hoofdstukken opgedeeld dat iedere song een eigen hoofdstuk heeft en daarmee snel te selecteren is. Er is geen ondertiteling aanwezig.

pulse4

Geluidskwaliteit

Op het gebied van het geluid is een bijzondere keuze gemaakt. Uiteraard is het concert in surround geluid te beluisteren. Hierbij hebben James Guthrie en David Gilmour het concert opnieuw gemixd in surround geluid. Voor het beluisteren van het concert in surround geluid heb je keuze uit twee Dolby Digital 5.1 tracks. De DVD start automatisch met een DD5.1 track met de gebruikelijke bitrate van 448 kb/s. Daarnaast kun je het concert beluisteren met een DD5.1 track met de hoge bitrate van 640 kb/s. Voor zover we weten is dit de eerste DVD release die deze hoge (en voor Dolby Digital maximale) bitrate gebruikt. In het boekje bij de DVD wordt vermeld dat deze hogere bitrate mogelijk niet door oudere DVD speler of AV-decoders / receivers correct verwerkt kan worden.

pulse5

En hoe klinkt het? In een woord: wonderschoon! De mix is fraaie balans tussen de beide frontspeakers en de surroundspeakers. Nadruk van de muziek ligt op de beide frontspeakers, waar het concert met een mooi breed stereogeluid wordt weergegeven. De centerspeaker en de surrounds worden gebruikt voor bijzondere geluidseffecten. Tevens geven de surrounds de muziek een fraaie ruimtelijkheid mee. Het gebruik van de surround speakers bij de muziek is vooral bij het onderdeel The Dark Side Of The Moon zeer nadrukkelijk. Hier, net als bij de SACD versie van dit album, een intensief gebruik van de surround speakers voor het weergeven van verschillende geluiden als klokken en rollend geld maar ook de muziekinstrumenten. Wat ook opvalt is de uitstekende detaillering van de muziek. Evenals het veelvuldige gebruik van het LFE kanaal (subwoofer). Met name bij enkele nummers dreunt het slagwerk van Garry Wallis je kamer in. De gewone DD 5.1 track klinkt uitstekend. Volop genieten van een fraai concertgeluid. Overschakelen naar de DD 5.1 met de 640 kb/s bitrate geeft twee verschillen. Ten eerste is de ‘dialog normalization’ van deze track 2 dB hoger en klinkt deze track dus iets luider. Daarnaast toch ook een hoorbaar betere detaillering. Met name het laag is bij deze track beter onder controle. Ook de dynamiek is wat fraaier. De ruimtelijke weergave van de muziek is groter, als gevolg van een betere detaillering in het hoog.
Daarnaast is het concert in stereo te beluisteren dankzij een ook aanwezige Dolby Digital 2.0 track (bitrate 448 kb/s). Leuk, maar eigenlijk alleen maar interessant als je geen 5.1 setup hebt.

Opvallend seo services is de afwezigheid van een DTS track of een ongecomprimeerde LPCM track. Uiteraard zijn, als gevolg van een maximale bitrate voor beeld en geluid van 10 Mbit/s al deze tracks tegelijkertijd niet mogelijk. Een hoge bitrate LPCM track of een hoge bitrate DTS track zou ten koste gaan van de kwaliteit van het beeld. Duidelijk is gekozen voor een hoge kwaliteit Dolby Digital 5.1 mix, die dankzij de hogere bitrate ook bijzonder fraai klinkt.

pulse6

Extra's

Beide DVD’s hebben fraaie geanimeerde menuschermen met DD 5.1 surround achtergrond geluid. De extra’s staan op beide DVD’s. Een schema van de menustructuur is in het begeleidende boekje opgenomen.

DVD-1

Bootlegging the Bootleggers (25 min)

Van P.U.L.S.E zijn al menig illegale ‘bootleg’ versie verschenen op VideoCD en DVD. In dit onderdeel kun je vier nummers bekijken die niet tijdens de UK tour zijn gespeeld. Het geheel heeft het gevoel van een ‘bootleg’ opname. Je kunt hier de volgende nummers bekijken, die voor deze release netjes ge-edit zijn:

 • What Do You Want From Me?
 • On The Turning Away
 • Poles Apart
 • Marooned

Hier een Play All mogelijkheid. Beeldkwaliteit is redelijk goed, geluid is DD2.0 stereo.

Screenfilms (18½ min)

Hierbij heb je keuze om de video van Storm Thorgeson, zoals tijdens het concert getoond op het cirkelvormige projectiescherm, apart te bekijken. Het zijn kunstwerken op zich en het is een unicum dat je nu de keuze hebt deze video’s in volle glorie te kunnen bekijken. Je hebt keuze uit:

 • Shine On You Crazy Diamond (concert version)
 • High Hopes
 • Learning To Fly

Tevens is een Play All aanwezig. De begeleidende livemuziek is in Dolby Digital 5.1

pulse7

Videos

Wederom een unicum, de volledige promotie videoclips van de singles:

 • Learning to Fly (5 min)
 • Take It Back (5 min)

Geluid seo company is fraai DD 5.1 surround.

Tour Stuff

Hier allerhande informatie die gerelateerd is aan de Division Bell Tour. Met keuze uit:

 • Maps – kaarten waarop de plaatsen gemarkeerd staan waar gespeeld is;
 • Itinerary – een uitgebreid overzicht van de tourdata;
 • Stage Plans – tekeningen van de podiumopbouw.

PULSE TV Ad (1 min)

Dit is het reclamespotje uit 1995 voor de CD en video release van P.U.L.S.E.

pulse9

DVD-2

Screen Films (27½ min)

Evenals seo tips op de eerste DVD, de getoonde Storm Thorgeson videofilms. Hier keuze uit alle nummers van The Darkside Of The Moon. Daarbij is van enkele van deze filmpjes ook een Alternate Version te bekijken.

Say Goodbye To Life As We Know It (15½ min)

Een blik achter de schermen tijdens de tournee, gefilmd door één van de crewleden.

Photo Gallery

Een fraaie collectie van ruim 60 fotografisch beeldmateriaal van de tour.

Wish You Were Here with Billy Corgan (10½ min)

Billy Corgan van The Smashing Pumkins introduceert Pink Floyd tijdens de prijsuitreiking aan de groep bij The Rock and Roll Hall of Fame Induction Ceremony in 1996. Gezamenlijk geven ze een optreden van een akoestisch gespeelde versie van Wish You Were Here.

Cover Art

Met de verschillende afbeeldingen van de Pink Floyd albums waarvan de songs tijdens de P.U.L.S.E tour zijn gespeeld.

Additional search engine optimization companies Credits (1 min)

Een bijzondere lange lijst van alle betrokkenen bij deze wereldtour van Pink Floyd.

De beide DVD’s zitten in een eenvoudige digipack verpakking, waarbij de DVD’s minder handig half over elkaar heen liggen. Een boekje met foto’s, DVD menustructuur, tracklisting en creditoverzicht maakt het geheel compleet.

pulse8

Conclusie

P.U.L.S.E unsecured loans with bad credit is de unieke videoregistratie van het concert dat Pink Floyd in oktober 1994 in het Londense Earl Court gaf als afsluiting van de Division Bell wereldtournee. De DVD release is ook de meest besproken muziek DVD release van de afgelopen jaren. Talrijke malen om niet geheel duidelijk redenen is de release uitgesteld, waarbij vertwijfeld werd afgevraagd of de DVD ooit nog gereleased zou worden. Maar aan het lange wachten is een einde gekomen, P.U.L.S.E is nu eindelijk op DVD beschikbaar. De registratie van regisseur David Mallet is bijzonder fraai. Het indrukwekkende schouwspel van licht, projectiefilms en natuurlijk muziek is een lust voor oog en oor. Bijzonder is de integrale uitvoering van The Dark Side Of The Moon. Daarnaast ook tal van andere bekende Pink Floyd nummers.
De DVD uitgave is bijzonder goed geslaagd. De beeldkwaliteit is goed. Het 5.1 surround geluid is genieten. Bijzonder hierbij is het optionele gebruik van de hoogste bitrate van Dolby Digital. Een zeer fraai klinkende muziektrack. Oudere apparatuur kan mogelijk problemen hebben met deze track. Op beide DVD een ruime hoeveelheid bijzondere extra's met niet eerder vertoond beeldmateriaal. Voor muziekfans een verplichte aanschaf!

Bron: DVD.nl Arnold van Oostrum --> www.dvd.nl

1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg